Potpora Osnovnoj školi Ivana Gundulića 
Zagrebačka panorama 7svibnja 2010
Školske novine, 27. travnja 2010.

Ukidanje osnovne škole u središtu Zagreba
piše Vibor Roje

Od vlasti koja svoje građane časti trgovačkim centrima, podzemnim garažama, stadionima ili jezivim nebodeima u središtu grada, nerealno je očekivati da gradi nove škole, od nje samo možemo očekivati da ih ukida

Pročitaj više
OŠ "IVANA GUNDULIĆA" (II)
Donji Grad
Ponedjeljak, 12. travnja 2010.
     Unatoč mirnom prosvjedu u školi, 1000 prikupljenih potpisa potpore, izvanrednoj sjednici Vijeća četvrti Donji Grad na kojoj je donesena jednoglasna odluka kojom se ne odobrava gašenje Osnovne škole Ivana Gundulića, potpori potpredsjednice Gradske skupštine Morani Paliković Gruden, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izvijestio je predstavnike škole na sastanku održanom 1. travnja da Ured nema namjeru promijeniti odluku o neupisu učenika u 1. razred u školskoj godini 2010./2011. Učenike s upisnog područja škole trebalo bi rasporediti prema blizini stanovanja u tri susjedne škole. Razlog – škola nije „rentabilna“, ima samo 296 učenika.

     Želimo ukazati na Državni pedagoški standard osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 16. svibnja 2008. godine:

Članak 3. stavak 11.

     O rasporedu u škole školskih obveznika iz zajedničkog upisnog područja odlučuje osnivač škole najkasnije godinu dana prije upisa obveznika u prvi razred te o tome obavještava roditelje, odnosno skrbnike obveznika. Utvrđivanjem zajedničkog upisnog područja ne smiju se narušiti zahtjevi dostupnosti.

Članak 8.

     Optimalan je broj učenika u razrednom odjelu 20, najmanji 14, a najviši 28 učenika.

Može išta učiniti Gradska skupština?

 (preneseno s www.zagreb.hns.hr/index.php/Page-2.html)

Potpora za spas OŠ Ivana Gundulića

Nemojte dopustiti da škola s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom samo tako nestane! Ovo je prijevara! Ne damo se izbaciti! - bile su samo neke od poruka jučer okupljenih roditelja, bivših i sadašnjih učenika OŠ Ivana Gundulića u Gundulićevoj 23a. Mirni prosvjed potpore za spas škole potaknut je odlukom Grada da se ta ustanova preseli ni manje ni više, nego na Kajzericu i da se u školskoj godini 2010./2011. ne upisuju prvašići. Razlogom je naveden sadašnji broj od 296 učenika, a kako kaže pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Božica Šimleša „...uobičajeno je da osnovne škole pohađa između 400 i 600 učenika...“ (citat Jutarnji list, 1.4.2010.)

(Cijeli članak)

Zaustavimo zatvaranje OŠ Ivana Gundulića!

OŠ Ivana Gundulića nalazi se u samom centru, točnije Gundulićevoj 23a, međutim kako se nalazi sa dvorišne strane malo je ljudi koji znaju za nju. Nažalost aktualna gradska uprava predvođena SDP-om planira ju zatvoriti iz pomalo nevjerojatnog razloga. Štednje!

Pročitaj više
Centar Zagreba bez osnovnih škola
Fotografija članka
 

Bandićev ured na sjednici održanoj 22. ožujka iznebuha je donio odluku o zatvaranju OŠ Ivana Gundulića, također smještene u neposrednom susjedstvu Horvatinčićeva gradilišta, čije zemljišne čestice kao da upravo savršeno odgovaraju smještaju dodatne Horvatinčićeve opreme i građevinskog ljudstva. Naravno da pritom nitko u dopisu gradske uprave ne spominje Tomu Horvatinčića

Cijeli članak

(lokalna PDF kopija)